Τι ειναι ο Καταρράκτης;


Καταρράκτη ονομάζουμε το θόλωμα του φακού ο οποίος βρίσκεται μέσα στο μάτι. Το μάτι λειτουργεί σαν φωτογραφική μηχανή και ο φακός επιτρέπει στο μάτι να βλέπει καθαρά.  Όταν ο φακός αρχίζει να θολώνει, αυτό μπορει να επηρεάσει την οραση. Ο καταρράκτης συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 χρόνια. Μέχρι την ηλικία των 80 ετών, ο μισός πληθυσμός είτε έχει καταρράκτη, ή έχει κάνει χειρουργείο καταρράκτη. Υπάρχουν πιό ασυνήθιστοι τύποι καταρράκτη που εχουν σχέση με άλλες παθήσεις του ματιού, η που παρουσιάζονται σε βρέφη ή σε μικρά παιδιά. Αυτό το φυλλάδιο αφορά τον κοινό καταρράκτη.


Τί προκαλεί τον καταρράκτη;

Ο φακός του ματιού αποτελείται απο ειδικές διαφανείς πρωτεΐνες και νερό. Με την ηλικία, οι πρωτεΐνες του φακού αλλοιώνονται και χάνουν τη διαφάνεια τους. Με την πάροδο του χρόνου, η αλλοίωση των πρωτεϊνών επηρεάζει μεγαλύτερο μέρος του φακού και έτσι η όραση θολώνει περισσότερο. Συνήθως  δέν υπάρχει συγκεκριμένη λόγος για τη δημιουργία καταρράκτη αλλα σε ορισμένες περιπτώσεις ο καταρράκτης έχει αιτία, όπως κάποιες παθήσεις των ματιών, τραύμα, ραδιενέργεια ή κληρονομικότητα. 


Τα συμπτόματα του καταρράκτη

Ανάλογα με το μέρος του φακόυ που έχει επηρεαστέι, ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει θάμπωμα της όρασης το οποίο έιναι συνήθως χειρότερο όταν χτυπά ο ήλιος στα μάτια. Η οδήγηση τη νύχτα μπορεί να έιναι πιό δύσκολη δίοτι μπορεί να ενοχλούν τα φώτα των οδηγών απο την αντίθετη κατέυθυνση. Ο καταρράκτης μπορεί ακόμα κάποιες φορές να προκαλέσει την αλλαγή της συνταγής των γυαλιών σας και να παρουσιάσει συνηθως αύξηση της μυωπίας ενώ  ήταν σταθερή για χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο καταρράκτης μπορεί να βελτιώσει την όραση για κοντά χωρίς γυαλιά αλλά αυτό το φαινόμενο δέν διαρκέι για πολύ καιρό.


Τι πρέπει να κάνω αν εχω Καταρράκτη;

Ο καταρράκτης είναι πάθηση που συνήθως προχωρεί πολύ αργά. Εάν η όραση σας παρεμένει καλή, δεν χρειαζεται θεραπεία. Όταν ο καταρράκτης έχει επηρεάσει την όραση σας και δέν βελτιώνεται επαρκώς με γυαλιά, η μόνη θεραπεία για να αποκατασταθεί η όραση σας είναι χειρουργική, δηλαδή να αφαιρεθέι ο θολός φακός και να αντικατασταθεί με ένα τεχνητό καθαρό φακό.


Η θεραπέια του Καταρράκτη

Με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους θεραπείας καταρράκτη (Φακοθρυψία) και έμπειρο χειρουργό, τα αποτελέσματα είναι εξαίρετα με με σχεδον μηδαμηνά ρίσκα για σοβαρή απώλεια όρασης (πιο λιγο απο ενα στα χίλια). Το χειρουργείο διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Ο ασθενής είναι ξύπνιος και άνετος διότι το μάτι μουδιάζεται προσωρινά με τοπικό αναισθητικό. Ο θολός φακός του ματιού (καταρράκτης) αντικαθήσταται με ένα νέο καθαρό φακό. Οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται δέν χρειάζονται ραφές και επιτρέπουν την γρήγορη και ανώδυνη επαναφορά της όρασης.


Άλλα πλεονεκτήματα της θεραπέιας του καταρράκτη

Η εγχείρηση καταρράκτη εκτός απο τη βελτίωση της όρασης, μπορεί να επτρέψει στον ασθενή να βλέπει μακριά χωρίς γυαλιά και να μειώσει κατα πολύ ή και να εξαλείψει τη μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό. Υπάρχουν ακόμα ενδοοφθάλμιοι φακοί που επιτρέπουν στο μάτι να βλέπει μακριά και κοντά χωρίς γυαλιά. Το κάθε μάτι είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και έτσι ο ιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε.

 

Ο καταρράκτης και άλλες παθήσεις του ματιού

Εάν το μάτι είναι κατα τα αλλα υγιές, τα αποτελέσματα μετά απο χειρουργειο καταρράκτη αναμένονται να έιναι εξαιρετικά. Εάν όμως υπάρχει άλλη πάθηση στο μάτι εκτός του καταρράκτη, η οποία έχει επηρεάσει ανεπανόρθωτα την όραση, η βελτίωση στην όραση μετά απο χειρουργέιο καταρράκτη μπορεί να έιναι περιορισμένη ανάλογα με το πρόβλημα. Συχνές αιτίες μειωμένης όρασης έιναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροπάθεια και το γλαύκωμα.